27.11.2017

Vointeja

Vaikka olen kuinka juonut vettä ja levännyt, en ole vieläkään täysin toipunut punktiosta. Kaksi päivää olin täysin sänkypotilaana, kolmantena päivänä lähdin ensimmäisen kerran liikkeelle, neljäntenä vähensin särkylääkkeitä ja viidentenä menin viimein töihin pienissä kivuissa. Suurin haitta toipumisessa on ymmärtääkseni elimistön kuivuminen, sillä kaikki saatavilla oleva ylimääräinen neste kerääntyy punktioitujen munarakkuloiden tilalle ja aiheuttaa kivut siellä. Tämän lisäksi vatsani ei ole toiminut toimenpiteen jälkeen aivan normaalisti. Kivistävä ja kramppaava vatsa yhdistettynä munasarjavihlontaan ei ole ollut kokemuksena sieltä mukavimmasta päästä. Välillä en ole ottanut selvää tuleeko kipu munasarjoista vai suolesta, vai onko toisen kipuilu seuraus toisen oireilusta. Kaikista inhottavimpana koin kuitenkin sen, että punktiopäivänä virtsaaminen vihloi todella voimakkaasti munasarjoihin saakka ja kipulääkkeet eivät tuntuneet toimivan kotona enää ollenkaan. Juomisen takia vessassa piti rampata koko ajan, eli koko päivä oli yhtä suurta tuskaa ja epävarmuutta siitä, että mikä on normaalia ja mikä ei. Sen päivän iltana olinkin jo melkein lähdössä päivystykseen asian takia, sillä pelkäsin saaneeni ihmeellisesti  jonkun pahemman luokan virtsainfektion toimenpiteen yhteydessä. Seuraavana aamuna onneksi kipu ei ollut enää aivan samaa luokkaa ja puhelu klinikan hoitajan kanssa rauhoitti mieleni.

Olen luullut koko aikuisikäni, että minulla on melko kivuliaat kuukautiset. Näiden kipujen rinnalla ne eivät ole juuri mitään. Ja kuukautiskipuihin auttaa sentään 800mg buranaa hyvin. Voisin kuvitella, että endometrioosi voisi aiheuttaa juuri tällaista epätoivoista kipua ja vihlontaa alavatsassa. Kaikki sympatiat tästä vaivasta kärsiville.

Lääkäri teki siinä kyllä aikamoisen virhearvion, että olisin ollut työkykyinen toimeenpiteestä heti seuraavana päivänä. Tämän kokemuksen myötä pyytäisin mahdolliseen seuraavaan kertaan vähintään neljän päivän sairasloman, sekä reseptin johonkin paljon voimakkaampaan kipulääkkeeseen. Voihan toki olla, että minulla oli vain huonoa tuuria. Klinikan muut naiset, jotka olivat tulleet samaan toimenpiteeseen, eivät valitelleet kivuista punktion jälkeen yhtään - toisin kuin minä heidänkin edestä. Kuten mainitsin aiemmassa kirjoituksessa, tunsin operaation aikana yhden todella voimakkaan vihlonnan, joka oli ihan eri luokkaa kuin itse munarakkuloiden imurointi. Ehkä silloin tapahtui jotain, joka saattoi aiheuttaa verenpurkautuman ja hyytymän, joka on alkanut painaa hermoa. Kaikki tämä on toki pelkkää spekulaatiota ja ehkä saan jonkun vastauksen kipuiluun, kun tapaan lääkärin huomenna alkion siirron yhteydessä.

2 kommenttia:

  1. Moikka Lia, kiva kuulla, että jotain paranemista kuitenkin on jo tapahtunut! En itsekään todellakaan olisi ollut seuraavana päivänä työkykyinen. Itse asun Saksassa ja täällä punktio tehdään aina ns. pikanukutuksessa - luojan kiitos. Kuten kirjoitin aiemmin, mulla oli myös kovat kivut ensimmäisen punktion jälkeen. Olivat joutuneet kovemmalla otteella napsimaan munasoluja vasemmalta puolelta. Syy selvisi vasta myöhemmin, kun kävin ns. mahatähystyksessä ja selvisikin, että mulla on endometrioosi (ei mitään oireita!), jonka takia toinen munanjohdin oli vissiin ollut tukkoinen. Endometrioosin poiston jälkeen toinen punktio oli kuin lastenleikkiä ja sitten se natsasikin - sillä ainokaisella alkiolla. Ensimmäisellä kerralla "istutettiin" kaksi ja kumpikaan ei tarttunut. Liekkö endometrioosilla ollut tuolloin vielä osansa asiaan. En tosiaan pitänyt ollenkaan mahdollisena, että minulla olisi mitään endometrioosia, koska olin täysin oireeton ja normaaliultrassahan sitä ei valitettavasti näe. Pidän peukkuja sulle edelleen ja seurailen tiiviisti, että miten käy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun jaoit oman tarinasi Hanna! Luen aina tosi mielenkiinnolla muiden kokemuksia aiheesta. Täytyykin kysyä omalta lääkäriltä enemmän endometrioosista. Minulla on tosiaan ollut aina kovat kivut kuukautisten aikana, mutta se on hyvin hallinassa kipulääkkeiden kanssa. Toisaalta minulla on myös melko korkea kipukynnys. Tästä syystä punktion jälkeiset kivut pääsivät todella yllättämään. Joko olen ollut väärässä kipukynnykseni suhteen, tai sitten jotain muuta saattaa olla pielessä.
      Kiitos tsempeistä ja mukavaa, että seuraat mukana :)

      Poista